Futbalového brankára Novotu operovali, mal otras mozgu

19.10.2011 Celý región

VIEDEŇ 19. októbra (WEBNOVINY) - Slovenský futbalový brankár Rapidu Viedeň Ján Novota v utorok absolvoval operáciu, ktorá bola dôsledkom zranenia zo sobotňajšieho zápasu 11. kola rakúskej tipp3-bundesligy s Wienerom Neustadt (1:1).

Dvadsaťsedemročný bývalý hráč Dunajskej Stredy musel odstúpiť v 75. min po tvrdom strete s Argentínčanom Fernandom Troyanským.

"Vyšetrenia v nemocnici potvrdili zlomenú lícnu kosť a nadočnicový oblúk, mal som aj roztrhnuté obočie. Čeľusť som mal silne udretú, ale tam, našťastie, nebola fraktúra. V sobotu večer mi bolo dosť zle, ale na druhý deň som sa už cítil lepšie, mal som slabší otras mozgu," opísal bez jediného centimetra dvojmetrový gólman pre agentúru SITA ešte v nedeľu svoju anamnézu.

"Napokon som dostal jednu platničku pod ľavú lícnu kosť, vedľa oka, vo štvrtok ma pustia domov. Operácia prebehla v kompletnej narkóze a cez ústa, bol to iba druhý chirurgický zákrok v mojom živote. Predtým mi vyberali slepé črevo, vážnejšie zranenia sa mi vyhýbali," uviedol Ján Novota pre SITA v stredu poobede z lôžka viedenskej nemocnice Lorenza Böhlera a pokračoval: "Lekári mi povedali, že je na mne či si platničku nechám vybrať, alebo nie. Nateraz to vyzerá tak, že si ju ponechám, nech mi spevňuje kosť. Čo sa týka stravy, tak momentálne som na polievkach, kašách, jogurtoch a pudingoch, je to také diétnejšie."

Prvotné prognózy hovorili o návrate rodáka z Matúškova v horizonte štyroch týždňov, samotný Novota je však opatrnejší: "Uvidíme, ako to bude prebiehať. Závisí to od toho ako budem zvládať záťaž. Mesiac je optimistický odhad, ja osobne verím, že tak o šesť týždňov budem môcť naplno trénovať. Teraz ma čaká oddych v domácom prostredí, ešte budem užívať nejaké lieky proti bolesti, ktorá je teraz opäť výraznejšia. Myslím si, že o niekoľko dní by som mohol pozvoľna začať s individuálnou prípravou, vyskúšať nejaké cviky a pohyby, možno sa postaviť na bežiaci pás. Samozrejme, by som sa chcel vrátiť čo najskôr, ale zároveň netreba nič zbytočne unáhliť."

Spoľahlivý brankár doteraz odchytal v drese rekordného rakúskeho majstra šesť súťažných duelov, v ktorých neokúsil trpkosť prehry (bilancia 4 víťazstvá a 2 remízy), čím sa etabloval ako reálna konkurencia pre gólmana Helgeho Payera. "Tešil som sa, že som dostal príležitosť a aj zápas sa pre nás vyvíjal pozitívne (Rapid viedol od 9. min, hostia vyrovnali až päť minút pred koncom z pokutového kopu, pozn.). V ďalšom kole nás navyše čaká šláger na pôde Austrie, na ktorý som sa tešil. Nemá však zmysel uvažovať nad tým, čo by bolo keby a ani to nerobím. Teraz bude najdôležitejšie dať sa čo najskôr dokopy. Som tu v dobrých rukách," uzavrel Ján Novota.
 

Vyberte región